Wat kan je kijken in afwachting van 'Queen & Slim'?

8 juni 2020
Covid-19 stak een stokje voor de succesvolle release van Melina Matsoukas' 'Queen & Slim', een film over politiebrutaliteit en racisme die nu relevanter is dan ooit. Maar we hebben goed nieuws! Wanneer we heropenen op 1 juli zal 'Queen & Slim' opnieuw op het programma staan. Bovendien vind je hier een lijstje met enkele films over racisme of gewoon steengoeie films van POC filmmakers die online te bekijken zijn bij onze collega's van Lumière en Cinema Zed.
i am not your negro

'I Am Not Your Negro' (2016)
In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een onafgewerkte roman van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De tekst, geschreven in 1979, is helaas nog altijd heel actueel en bespreekt een racisme dat veel dieper geworteld is, een fundamenteel gevoel waarbij men de andere niet in zijn menselijkheid wil aanvaarden. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden die aan elkaar gepraat worden door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.

'Les misérables' (2019)
Stéphane vervoegt de Parijse politie in een antimisdaadbrigade. Zijn territorium is Montfermeil, een weerbarstige en door misdaad geplaagde buitenwijk waarin Victor Hugo meer dan 150 jaar geleden zijn ‘Les misérables’ liet afspelen. Hij had zijn eerste dag bij het korps wel anders voorgesteld. Bovendien blijken zijn collega’s zo corrupt als de pest. Chris is een weerzinwekkend alfamannetje dat graag zonder reden jonge meisjes fouilleert en Gwada een macho die zonder verpinken zijn macht misbruikt. 

'Atlantique' (2019)
In Dakar doemt aan de horizon een futuristische toren op. De opdrachtgevende vastgoedmakelaar houdt zich verdacht op de achtergrond en de arbeiders zijn al maanden niet uitbetaald. Enkele mannen beslissen een beter leven op te zoeken en richting Spanje te varen. Onder hen bevindt zicht Souleiman, met nog een andere reden om Senegal voorgoed te verlaten: zijn geliefde Ada is verloofd met een andere, rijkere man. Maar op de dag van Ada’s huwelijk breekt er brand uit. Daarna vallen steeds meer mensen uit haar omgeving ten prooi aan een mysterieuze ziekte. Bovendien krijgt ze een raadselachtig berichtje van Souleiman. Is hij echt terug?

'Ce magnifique gâteau' (2018)
Laat je niet misleiden door de schattige poppetjes in deze prachtig gemaakte stop-motionfilm. Emma De Swaef en Marc James Roels schetsen een bitter portret van de donkerste bladzijde uit de Belgische geschiedenis.

 

In het kader van de #BlackLivesMatter-beweging deelde ook Netflix enkele kijk- en luistertips. Voor verdere verdieping kan je onder meer terecht bij withuiswerk.nl.