️ De vertoning van '12 Monkeys' worden uitgesteld om de verdere verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

Als je al een ticket gekocht hebt, kan je het laten terugbetalen. Het volstaat om een mail te sturen naar info@sphinx-cinema.be met vermelding van het nummer van de bestelbon.2035. Een dodelijk virus heeft bijna de volledige mensheid weggevaagd en de overlevenden, slechts 1% van de toenmalige bevolking, leven gedwongen ondergronds. Wetenschappers sturen de sociopaat James Cole (Bruce Willis) terug in het verleden om de ramp te voorkomen. Het virus vond namelijk zijn oorsprong in 1996, maar door een mishap wordt Cole naar 1990 gestuurd, 6 jaar te vroeg.

Het duurt niet lang vooraleer hij er in een psychiatrische instelling terecht komt waar hij behandeld wordt door de intrigerende psychiater Kathryn Railly (Madeleine Stowe) en in contact komt met Jeffrey Goines (Brad Pitt), een medepatiënt die een spoor lijkt te zijn naar de verspreider van het virus. Cole beseft echter snel dat hij het verleden niet kan veranderen, maar blijft toegewijd aan zijn missie en gaat op zoek naar informatie over het virus die waardevol is in het bestrijden ervan.

Deze film uit 1995 leverde Brad Pitt een Oscarnominatie op. De film kreeg in 2015 een televisieadaptatie die intussen 4 seizoenen telt. De serie laat in de latere seizoenen de film achter zich en ontwikkelt een eigen plot.'12 Monkeys' is de keuze van Nic Balthazar, de regisseur van onder andere 'Ben X' (2007), 'Tot altijd' (2012) en 'Everybody Happy' (2016).