Op 6 april 1917 krijgen twee jonge Britse korporaals verraderlijk simpele orders: ze moeten een nabij Brits bataljon zien te bereiken om hen te vertellen dat ze in een val lopen. Als de boodschap hen niet op tijd bereikt, zullen duizenden Britten sneuvelen.

Blake (Dean-Charles Chapman, ‘Game of Thrones’) aanvaardt de missie onmiddellijk, want zijn broer zit in het bataljon dat ze moeten trachten te bereiken. Schofield (George MacKay) is iets terughoudender: hij beseft ten volle dat de tocht hen door vijandig terrein zal leiden en dat ze mogelijks niet zullen terugkeren.

Regisseur Sam Mendes (‘Skyfall’, 'American Beauty') en gevierd cinematograaf Roger Deakins leveren bovendien een hallucinant technisch hoogstandje met deze schijnbaar volledig in één lange take opgenomen film. Het one-take-gegeven sleurt het publiek mee in de race tegen de klok van de soldaten, die geen moment rust kennen in de onverbiddelijke en onophoudelijke dreiging van oorlog.
 


'1917' won 3 Oscars: Best Cinematography (Roger Deakins), Best Sound Mixing (Mark Taylor & Stuart Wilson) en Best Visual Effects (Guillaume Rocheron, Greg Butler & Dominic Tuohy).

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.