Het Deense platteland anno 19e eeuw ziet er maar een druilerige bedoening uit: regenstormen zijn schering en inslag, de kerk houdt de gemeenschap in zijn greep en knappe, blonde dochters zijn vooral geliefd vanwege hun marktwaarde.

Pater familias Jens (Jesper Christensen, ‘Spectre’) heeft het gehad. Na een zoveelste agrarische tegenslag beslist hij dat het tijd is voor een beter businessplan: hij wil dat zijn dochter Signe met de buurman trouwt, zodat ze hun twee boerderijen kunnen samenvoegen. En dat komt mooi uit: Signe en Ole zijn toch verliefd.

Maar mooie liedjes op het Deense platteland duren niet lang. Jens wordt benaderd door twee Zweden met een beter aanbod: ze willen zijn land, boerderij en de rest van zijn eigendommen volledig opkopen zodat Jens comfortabel met pensioen kan. Tot zijn bezit behoort echter uiteraard ook Signe, en zij is betrekkelijk minder enthousiast.

Regisseur en coscenarist Michael Noer construeerde 'Before the Frost' met ongezien oog voor detail en bekomt een grimmig en doorleefd portret van een hardvochtige landbouwgemeenschap waarbij je de modder bijna in je schoenen voelt staan.