Francis (Welket Bungué), een vluchteling uit Guinee-Bissau, wil een nieuw leven beginnen in Duitsland. Als illegale immigrant stuit hij echter op heel wat obstakels. Samen met andere Afrikaanse vluchtelingen woont hij in een Berlijns hostel en werkt hij lange, slecht betaalde dagen voor een racistische chef als bouwvakker. Wanneer hij die job verliest, wordt hij een makkelijk slachtoffer voor drugsdealer en psychopaat Reinhold (Albrecht Schuh).

Francis wil echter niet dealen en gaat aan de slag als kok. Hij slaagt er echter niet in Reinholds illegale praktijken lang te ontwijken en wordt door de demonische misdadiger meegesleurd in de Berlijnse onderwereld. Francis wordt Franz en het eerlijke leven dat hij probeert te leiden, lijkt verder weg dan ooit.

Regisseur Burhan Qurbani steekt de klassieke roman van Alfred Döblin uit 1929 in een hedendaags jasje. Mocht je na zijn dikke drie uur durende epos nog verlangen naar meer, is er ook nog altijd de gelijknamige film uit 1931 of de invloedrijke 14-delige tv reeks van Rainer Werner Fassbinder uit 1980.

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.