De klassieker ‘Dangerous Liaisons’ legt een wervelend spel van lust, verleiding en wraak bloot. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk, 1788. De verveelde markiezin De Merteuil (Glenn Close) daagt haar ex-geliefde Vicomte de Valmont (John Malkovich) – voor wie succes gelijk staat aan zijn seksuele veroveringen - uit: lukt het hem om Cecile de Volanges (Uma Thurman) te verleiden, vlak voor haar trouwdag? Als het lukt mag Valmont een nacht met Merteuil spenderen. Alles loopt echter anders dan gepland: Valmont heeft een oogje op Madame de Tourvel (Michelle Pfeiffer), een mooie, maar getrouwde vrouw. 

‘Dangerous Liaisons’ (1988) is een van de vele verfilmingen van de briefroman ‘Les Liaisons dangereuses’ van Choderlos de Laclos. In het algemeen wordt deze verfilming, door de Engelse regisseur Stephen Frears, als de beste beschouwd. Met name Malkovich als de Machiavellistische en gluiperige Valmont en Glenn Close als de wraakzuchtige dame Merteuil zijn personages die niet meer uit de filmhistorie weg te denken zijn.

Als laatstgenoemde wordt gevraagd of ‘betrayal’ haar favoriete woord is, antwoord ze: "No. Cruelty is. It's much more nobler, don't you think?" 

Een film die op een plagende maar verleide wijze in je nek kust, en vervolgens zachtjes bijt. Dit is een cinematografische vrijpartij.


Keuze van Kaat Beels

woensdag 9 januari