Douanebeambte Tina  is vanwege een afwijkend uiterlijk een buitenbeentje onder haar collega’s. Dit compenseert ze met het reukvermogen van een speurdier: niemand die iets verbergt zal haar passeren. Plots duikt ene Vore op bij haar grenspost. Tina is meteen gebiologeerd door zijn opmerkelijke voorkomen – ze lijken zelfs enigszins op elkaar – en al snel komen ze dichter bij elkaar. Met ieder woord dat het tweetal uitwisselt, wint dit duizelingwekkende sprookje aan glans. 

Gräns – ‘Border’ is de Engelse vertaling – is gebaseerd op een kortverhaal van de Zweed John Ajvide Lindqvist. De Zweeds-Iraanse regisseur Ali Abbasi heeft hier vervolgens een unieke, adembenemende twist aan weten te geven; hij vermengt de Scandinavische cultuur, het genre van het misdaaddrama waar Scandinavische regisseurs en scenaristen zo uitmuntend mee uit de voeten kunnen én het subgenre van de bovennatuurlijke thriller (à la ‘The Shining’) tot een onvergetelijk kunstwerk. Geheel terecht bekroond met de prijs voor beste film in de Un Certain Regard-competitie op het Filmfestival van Cannes.  

Voorstelling in het kader van de 'European Cinema Night', een initiatief van o.a. de Europese Commissie om de diversiteit en rijkheid van de Europese cinema te vieren. Gedurende 5 dagen worden in 35 Europese cinema's de meest geslaagde, 'thought-provoking' en bijzondere films getoond. Voor België werd cinema Sphinx benaderd en daar gaan we maar al te graag op in. 

De voorstelling is gratis, maar je moet wel registreren. Klik op 'koop tickets' op onze site, zoek de datum op en 'koop' een ticket. Er is ook een inleiding en nagesprek bij de vertoning met actrice Eva Melander.

Voorstelling i.s.m. Bedazzle en Europa Cinemas en Creative Europe MEDIA. Gesteund door het MEDIA programma van de Europese Commissie.