Regisseur Terry Gilliam (’12 Monkeys’) droomde al dertig jaar van zijn Don Quixote-filmadaptatie. Hij begon aan zijn ‘Don Quixote’ in 2000 met Jean Rochefort en Johnny Depp in de hoofdrollen. Maar na een reeks tegenslagen was het geld op en werd het project opgeborgen voor onbepaalde duur. Ondertussen stond Guilliam zelf bekend als een Quixote: een filmmaker wiens verhalen over visionaire dromers vechtend met giganten een reflectie waren van zijn eigen artistiek strijd tegen de Hollywood-machine, een moderne dagdromer worstelend met een romantische illusie.

Tussen 2003 en 2016 volgden er nog meermaals pogingen om het project nieuw leven in te blazen met onder meer Ewan McGregor, Robert Duvall en John Hurt als mogelijke hoofdrollen. Uiteindelijk kondigde Gilliam eind 2016 een nieuwe producer, een nieuwe cast, een vers script en een startdatum aan voor zijn Quixote. Maar wat blijft nog over van Gilliams visie na zoveel reïncarnaties en eindeloos veel compromissen? Kan het eindproduct 25 jaar aan hoge verwachtingen inlossen? 

‘He Dreams of Giants’ plaatst het publiek in de schoenen van een obsessieve artiest die zijn persoonlijke en creatieve demonen confronteert terwijl hij een hommage maakt voor het werk dat zijn volledig oeuvre inspireerde. 

A gorgeously made, completely captivating deconstruction of one man’s artistic process and the lengths one will go to exorcise their proverbial demons. An absolute achievement.
Criterion Cast
woensdag 7 oktober