Theodore verdient zijn boterham met het schrijven van persoonlijke en liefdevolle brieven in opdracht van andere mensen. Nog vol verdriet door het stuklopen van zijn eigen relatie, raakt hij geïntrigeerd door een geavanceerd computersysteem, dat een eigen identiteit vormt op basis van de voorkeuren van de gebruiker.

Ze heet Samantha. En ze wordt de beste vriendin die hij ooit heeft gehad. Ze is intelligent en origineel. Grappig en begrijpend. Doortastend en bescheiden tegelijkertijd: hoe ze precies altijd weet wat hij wil, en in een mum van tijd orde heeft aangebracht in zijn eenzame en rommelige vrijgezellenleventje, maar niet teveel, gewoon, precies zo dat het handig voor hem is en aangenaam. Ze vindt het zelfs niet erg om een avondje op de bank met hem te zitten gamen. En dan die stem. Die stem!

Hun vriendschap gaat steeds verder door alle input en ervaringen die Theodore en Samantha met elkaar delen, tot ze zelfs op elkaar verliefd worden. 

Met deze romantische komedie won Spike Jonze (Being John Malkovich) zowel een Oscar als een Golden Globe voor het door hem geschreven scenario. Een nirvana van bits en bytes waar heel wat eenzaamheid onder schuilt, maar tegelijk een onvergetelijke filmervaring vol actuele thema's, eigenzinnige humor, dromerige beelden en met een schitterende soundtrack van Arcade Fire.

Deze film speelt momenteel niet.