In een lab ergens in Parijs opent de deur van een koelkast om een ongewilde gast naar buiten te laten: een hand klimt uit de frigo op een menselijk skelet en lanceert zichzelf uit raam. Het spinachtige lichaamsdeel werd onder ambigue omstandigheden gescheiden van zijn lijf, een jongeman met de naam Naoufel.

In handgerelateerde flashbacks herinnert het ledemaat zich zijn leven als deel van het geheel: pianolessen, pizza bezorgen, overvallen worden door kalverliefde. Eenzaam maar vastberaden begint de hand aan zijn odyssee, op zoek naar (de rest van) zichzelf.

Jérémy Clapin levert met ‘J’ai perdu mon corps’ een heerlijk onconventionele en onverwacht poëtisch handgetekende animatiefilm, die hoge ogen gooide in Cannes en in Annecy de prijs voor Beste Animatiefilm en de Publieksprijs in de wacht sleepte. Hij inspireerde zijn film op het boek ‘Happy Hand’ van Guillaume Laurant, die ook meewerkte aan het scenario.


De voorstelling ‘J'ai perdu mon corps’ is deel van het FilmAtelier-programma van het Gezelschap voor Psychoanalyse en Psychotherapie en is voor iedereen toegankelijk.

maandag 29 maart