Jules en Jim zijn twee aspirant-schrijvers die een hechte vriendschap sluiten. Ze genieten van een zorgeloos leven in de stad en delen een passie voor kunst, sport, literatuur en vrouwen. Na een reis naar Griekenland, waarbij ze gefascineerd raken door een sculptuur van een vrouw met een betoverende glimlach, keren ze terug naar Frankrijk. Daar ontmoeten ze Catherine, die een griezelige gelijkenis vertoont met het beeld. Beide mannen voelen zich tot haar aangetrokken, maar het is Jules die met haar trouwt. Wanneer de vrienden elkaar na WO I na lange tijd weer ontmoeten, zijn Catherine en Jules ongelukkig getrouwd en begint de driehoeksrelatie opnieuw. 

Voor de vroege jaren '60 was het een vrij gewaagde film (met 18+ quotering) over een vrijgevochten vrouw en haar relatie met meerdere mannen. Een typische nouvelle vague-film met geknipte scènes, snelle beeldwisselingen, duizelingwekkende camerabewegingen, een voice-over die de belangrijkste gebeurtenissen als in een roman voorleest, ingeplakte documentaire-beelden en een belangrijke rol voor de filmmuziek.

 


  • Filmvertoning met introductie door Ben Van Alboom (die alvast in zijn pen kroop en een stuk schreef over de film. Om goesting van te krijgen ... Lees er hier meer over.)
Deze film speelt momenteel niet.