Regisseur Martine Deyres brengt aan de hand van unieke archieffilms en getuigenissen, enkele decennia in de geschiedenis van deze belangrijke plek in beeld. De documentaire toont de politieke moed en durf van de artsen, vanaf 1940 geleid door François Tosquelles, om tegen de Duitse onderdrukker in te gaan. Deze strijd werd een strijd tegen alle vormen van onderdrukking en opsluiting met als doel een nieuwe visie op psychiatrie. Dit leidde tot het ontstaan van de ‘institutionele psychotherapie’, een beweging die niet alleen bestond uit artsen, maar ook uit verzetsleden, kunstenaars en filosofen, en die een evenwaardige dynamiek tussen patiënten en personeel voorstond.

Martine Deyres is met Les Heures heureuses niet aan haar proefstuk toe. Ze maakte in 2015 al de film 'Le Sous-bois des insensés', waarin ze Jean Oury aan het woord liet, de psychiater die het La Borde ziekenhuis oprichtte en mee aan de wieg stond van de institutionele psychotherapie.
 


Introductie en nagesprek door Robert Maebe (psychiater bij Beschut Wonen Pastya, lid van Centre d’études pathoanalytiques, de Beweging voor Institutionele Psychotherapie, de werkgroep Psychiatrie en Filosofie van de VVP, Un Divan sur le Danube: een jaarlijks in Boedapest terugkerend Europees Colloquium voor Psychiatrie, Psychoanalyse en Creatieve therapie) en regisseur Martine Deyres.

Deze film speelt momenteel niet.