De 16-jarige Mary Wollstonecraft Godwin begint in 1814 een passionele, schandelijke relatie met de dichter Percy Shelley. Samen slaan ze op de vlucht. Na verloop van tijd wordt hun progressieve relatie echter steeds tumultueuzer, wat Mary’s blik op de verhoudingen tussen mannen en vrouwen ingrijpend verandert. Op slechts 18-jarige leeftijd schrijft Mary het klassieke boek ‘Frankenstein’, waarmee ze de wereldliteratuur radicaal op de kop zet.

‘Frankenstein’ heeft veel betekend voor de populaire cultuur zoals we die nu kennen. Shelley creëerde een monster waarop alle mannelijke schrijvers jaloers waren, en wist zo de bestaande gendernormen naar haar hand te zetten. De film ‘Mary Shelley’, zowel geschreven als geregisseerd door een vrouw, is dan ook een expliciet feministisch werk geworden. Met respect, gevoel en durf vertelt de film het verhaal van een vrouw die weigerde zich aan te passen aan de patriarchale eisen van een giftige maatschappij.

Een bekende quote uit ‘Frankenstein’ luidt: “Beware; for I am fearless, and therefore powerful.” Gelukkig kunnen wij hier de vruchten van plukken.

Deze film speelt momenteel niet.