Ergens hoog op een Colombiaanse top lijken enkele kinderen te spelen, ware het niet voor de achteloos om hun schouder geslagen machinegeweren. Eigenlijk ondergaan ze een rigoureuze militaire training en zijn de geestige bijnamen waarmee ze elkaar aanroepen, zoals Bigfoot, Lady, of Rambo, hun noms de guerre. Deze Monos zijn een fractie van een rebellenleger in een guerilla-oorlog waarvan regisseur Alejandro Landes de specificaties liefst achterwege laat. Hun opdracht is een Amerikaanse krijgsgevangene bewaken en zorg dragen voor hun koe Shakira.

Maar pubers blijven pubers en wanneer ze een feestje bouwen om het huwelijk van Lady en hun leider Wolf te vieren, kunnen alcohol en paddo’s niet ontbreken. De groep vervalt in een bacchanaal waar zelfs een West-Vlaamse scoutsfuif niet aan kan tippen, en koe Shakira moet het met haar leven bekopen. Leider Wolf moet boeten voor wat gebeurde onder zijn toezicht, maar zonder hem vervalt de delicate orde binnen deze minimaatschappij in chaos.  

De poëtische omgeving vervreemd van plaats of tijd en de bloedmooie beelden van cinematograaf Jasper Wolf laten het rebellenverhaal een bijna mythische proportie aannemen. Met bovennatuurlijke performances van de piepjonge cast, onder meer Sofia Buenaventura, Julián Giraldo, Karen Quintero en Moisés Arias (‘Hannah Montana’, ‘The Kings of Summer’).


Deze film speelt twee keer in het kader van 'cineMÁS-weekends' maar staat ook nog op ons gewoon programma.