Net zoals in wel meerdere landen in Midden- en Zuid-Amerika herbergt de Guatemalteekse grond ontelbare ongemarkeerde graven van burgeroorlogsslachtoffers. Ernesto (Armando Espitia) is forensisch antropoloog en belast met de tijdrovende taak om wat overblijft van deze lichamen, die in de jaren 80 heimelijk gedumpt werden in massagraven op de lokale kerkhoven, te identificeren. Een heldenlabeur, want elke identificatie betekent rust en closure voor de nabestaanden.

Om de begraafplaatsen te lokaliseren moet Ernesto het vertrouwen winnen van de lokale inheemse bevolking. Nicolasa, een Mayaanse vrouw, hoopt dat hij haar man kan terugvinden, die in 1982 vermoord werd omdat hij de rebellen van voedsel voorzag. Wanneer ze een foto van haar man met een rebellenleider toont, herkent Ernesto zijn vader. En dit allemaal wanneer zijn moeder, en alle andere moeders uit het dorp, zich opmaken om te getuigen op het proces van enkele soldaten.

Belgische coproductie ‘Nuestras madres’ won afgelopen filmfestival van Cannes de Camera d’Or, de prijs voor beste regie. Vorig jaar ging de prijs naar het Belgische ‘Girl’ van Lukas Dhont. En net als ‘Girl’ wordt ‘Nuestras madres’ de Belgische Oscarinzending.