Waar ‘RBG’ Ginsburg portretteert op het hoogtepunt van haar macht én als cultureel icoon en een inspiratie voor jonge vrouwen (en mannen) overal, is ‘On the Basis of Sex’ haar superhero origin story. En Britse actrice Felicity Jones speelt al eens een superheld, zoals in ‘Rogue One: A Star Wars Story’. Ook de casting van Martin D. Ginsburg, haar echtgenoot, voorvechter en grootste fan, kon niet beter: ‘Call Me by Your Name’-cutie Armie Hammer.

Ginsburg begon haar carrière aan Harvard als een van de negen vrouwen in een jaar van 500 studenten. Ze was toen al getrouwd met Marty en had zelfs al een dochtertje. Wanneer Marty gediagnosticeerd wordt met kanker en chemotherapie moet krijgen, verpleegt ze hem terwijl ze zowel zijn als haar lessen bijwoont en voor hun jonge dochter zorgt. Een powervrouw eerste klas.

Marty herstelt en Ginsburg haalt met glans haar diploma. Alleen wil geen enkel New Yorks advocatenkantoor een vrouw aannemen. Ginsburg neemt genoegen met een job als professor. Maar wanneer de jaren ’70 aankloppen en de vrouwenbeweging zijn opmars maakt, besluit ze dat het tijd is om het systeem van binnenuit te veranderen.

Ondertussen is Rechter Ginsburg opnieuw een van de negen, maar deze keer een van de negen Opperrechters in het Amerikaanse Hooggerechtshof.