Sarah (Green) maakt zich klaar voor haar vertrek naar het internationaal ruimtestation. Haar dagen zijn een en al krachttrainingen en zero-gravitysimulaties, maar het besef dat ze haar dochter zal moeten achterlaten houdt haar stevig met beide voeten op de grond. Eva Green zet een dijk van een performance neer als perfectionist Sarah, die naast haar schijnbaar stoïsche collega’s Anton (Aleksey Fateev, ‘Loveless’) en Mike (Matt Dillon) geen emoties mag vertonen. Haar dochter Stella is tegelijk haar Achilleshiel die zorgt dat ze haar cool verliest in cruciale situaties, als haar grootste motivator.

Winocour, die onder meer in 2015 de film ‘Maryland’ maakte met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, lijkt wel met opzet de vrouwelijke tegenhanger van James Grays ‘Ad Astra’ te hebben gemaakt, maar in plaats van maanpiraten en ruimte-dierenexperimenten grondt ze haar film in realisme. Een groot deel van ‘Proxima’ werd dan ook opgenomen in het European Space Agency. De score neemt legendarische componist Ryūichi Sakamoto (‘The Revenant’) voor zijn rekening.

 

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.