“Don’t shoot the piano player.” Het zijn de bekende woorden van Dutchbat-commandant Thom Karremans (Johan Heldenbergh) voordat hij het glas heft met de Servische generaal Ratko Mladić. We spreken 1995. Kort na die woorden begint het leger van Mladić aan een genocide onder de moslimenclave in Srebrenica die meer dan 8.000 slachtoffers eist. De internationale gemeenschap kijkt toe hoe de Servische troepen in Bosnië, hartje Europa, een bloedbad aanrichten. 

Aida (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica als tolk voor de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en duizenden andere Bosnische moslims zoekt ze een veilig onderkomen. Ze is er zeker van dat de VN hen zal beschermen, maar wanneer de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. 

In haar eerdere werk onderzocht Žbanić de blijvende invloed van de genocide op het hedendaagse Bosnië en Herzegovina. Nu brengt ze de gebeurtenissen voor het eerst nadrukkelijk in beeld. De film werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. 

zondag 26 september
dinsdag 28 september
Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.