Het communisme is ten val gekomen en terwijl een kudde koeien door de modder ploetert, worden er binnen een landbouwcollectief snode plannen gesmeed om er met het laatste geld vandoor te gaan. Maar de uitzichtloosheid verlamt de bewoners tot cycli van dansen, drinken en wachten. Tot Irimias, een dood gewaande dorpsgenoot, uit het niets terugkeert met grootse plannen. Irimias is echter niet meer de joviale buurman die de bewoners kennen van weleer.

"Elke minuut van de zeven uren is verwoestend en opwindend. Ik kijk er met plezier de rest van mijn leven naar, elk jaar opnieuw", zei de invloedrijke cultuurcritica Susan Sontag over Tarrs apocalyptische klapstuk uit 1994. Ze wordt in haar adoratie bijgetreden door Martin Scorsese, Gus Van Sant, Tilda Swinton en vele anderen. 

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Hongaarse auteur László Krasznahorkai en dankzij Tarrs karakteristieke filmstijl ronduit roeswekkend, wat de bijzonder krachtige climax des te indrukwekkender maakt. Een meesterproef in beeldend vertellen. 

zaterdag 9 oktober