Hoelang kom je al naar de Senioren Filmdagen? 
Ik kom al heel lang naar de Sphinx, maar naar de Senioren Filmdagen kom ik nog maar een viertal jaar. Via Eric Van Melkebeke (onze senior van de maand van april, red.) hoorde ik over de Senioren Filmdagen. Na die eerste keer ben ik blijven komen, omdat ik de sfeer zo leuk vind en ook de inleiding door Roel Van Bambost vooraf en de keuze van de films vind ik erg goed. De ene keer is het meer mijn genre van film dan de andere keer, maar ik laat het daar niet van afhangen of ik naar de Seniorenfilm kom en vaak word ik aangenaam verrast.

Met wie kom je naar de Senioren Filmdagen?
Ik kom met een groepje vriendinnen. We ontmoeten elkaar dan hier voor de film en daarna gaan we nog iets drinken. Dat is altijd heel leuk en gezellig. Ik stuur elke maand een mailtje naar ons groepje om te weten wie er meegaat en dan kan ik dat aan jullie doorgeven. We zijn met een groepje van zeventien, maar ze komen niet altijd alle zeventien. Meestal zijn we met 8 à 12 mensen.

Is er een film van de Senioren Filmdagen die je om een bepaalde reden is bijgebleven? 
Een film die mij bijzonder heeft aangesproken is ‘Mary Queen of Scots’. Dat vond ik een heel pakkende film, dat duel tussen die twee dames en dan die mannen daar tussen. Ik vond het ook enorm mooie beelden en ook de klank van die taal vind ik mooi. Daarnaast vond ik ‘Roma’ zeer mooi, al waren de meningen daarover in onze groep wel verdeeld. En bij ‘Tea with the Dames’ heb ik mij ook echt geamuseerd. Ik herkende mezelf daar een beetje in, zo babbelen met vriendinnen.

Wat is je favoriete film of serie aller tijden? 
Toen ik als kind op internaat zat, eind jaren ‘50 begin jaren ’60, keken we soms naar een film op groot scherm in de turnzaal. Een van de films die ik daar gezien heb is mij altijd bijgebleven, ‘La strada’. Daar denk ik nu soms nog aan terug, zeker als ik films in zwart-wit zie. Ik merk wel dat ik vroeger te weinig naar de film ben gegaan door een gebrek aan tijd. Daardoor ken ik heel weinig acteurs en actrices. Je hebt zo van die mensen die de acteur of actrice van een film herkennen van een vorige film die ze gezien hebben, maar dat heb ik meestal niet en dat is toch wel een gat in mijn filmcultuur vind ik.

Ga je vaak naar de cinema? 
Ik kom ook buiten de Senioren Filmdagen naar de cinema of ik kom in het café iets drinken. Ik vind het café gezellig en het is dicht bij de bushalte, dat is gemakkelijk. Het is niet alleen de cinema, het is het hele huis dat ik tof vind. En ook het feit dat we hier nog in ons rijtje moeten staan aan de kassa, ik vind dat niet erg, dat is zo nostalgie.

Weet je nog de eerste film die je ooit in de cinema zag?
Ja, dat is een evenement dat je niet snel vergeet. Ik woonde in een dorp en we hadden twee bioscopen. Een goede en een “slechte”. Ik woonde in de dorpsstraat aan de kerk en de “slechte” cinema was recht over ons huis en daar hingen zo van die fel gekleurde affiches met wulpse vrouwen of een man en vrouw die elkaar een zoen geven. Mijn ouders waren heel katholiek en dat was dus de “slechte cinema”. Daarnaast was er dan nog een filmzaal in de lagere school in ons dorp. Die was van de nonnekes van het klooster en daar werden in de winter films gedraaid, daar mocht ik wel naartoe. Dat was in de periode van ‘Ben-Hur’ en ‘Fernandel’.


Wil je zelf ook eens onze senior van de maand zijn? Stuur dan een mailtje naar contact@sphinx-cinema.be met als onderwerp ‘Senior van de maand’. Dan zoeken we samen een moment voor een babbel, met een kop koffie, in ons café.