In dit controversiële, waargebeurde verhaal speelt Keaton de rol van Ray Kroc. De ambitieuze Kroc laat de twee broers dromen van een enorme franchise: McDonalds! De basis van hun succes is een revolutionair en razendsnel productieproces. Dat Kroc uiteindelijk andere plannen heeft met het bedrijf vertelt hij er nog niet meteen bij..

Voor Kroc is McDonald’s meer dan een fastfoodrestaurant. Het is een product van volharding en ambitie, een realisatie van zijn kapitalistische werkgeest en drang naar succes. 'The Founder' laat zien dat de American Dream altijd ten koste gaat van anderen. Onder een masker van humor en misleidend optimisme gaat een latente laag ironie schuil, die langzaam maar zeker haar weg naar de oppervlakte vindt.

Regisseur John Lee Hancock laat zich van zijn beste kant zien door een vlotte vertelstructuur te combineren met een scherpe dosis maatschappijkritiek. En daar brengt Hancock net even iets extra’s ten opzichte van eerdere biografische vertellingen die hij regisseerde. 'The Blind Side' (2009) en 'Saving Mr. Banks' (2013) waren knap gestileerde dramafilms, maar misten de combinatie van humor en scherpte die 'The Founder' karakteriseert. Daarnaast zorgt de sublieme, snelle montage ervoor dat het nergens saai wordt. Archiefbeelden verschijnen even snel als ze weer verdwijnen, en de speeches van Keaton zijn met finesse in de film geïncorporeerd.

Keaton – overigens helemaal terug sinds zijn magistrale vertolking in 'Birdman' – schittert als de narcistische, extreem gedreven zakenman die achter de uitbouw zat van het mega-imperium McDonalds.

Deze film speelt momenteel niet