Ada (Holly Hunter) wordt samen met haar jonge dochter Flora (Anna Paquin) van Schotland naar Nieuw-Zeeland verscheept om er uitgehuwelijkt te worden aan een nurkse kolonist. Haar nieuwe leven in de ruige Nieuw-Zeelandse bossen is niet zo idyllisch als ze het zich misschien had voorgesteld. Bovendien heeft Ada geen woord meer gesproken sinds haar zesde en drukt zich enkel uit via gebarentaal (vertaald door haar dochter) en haar geliefde piano.

Bij aankomst wordt ook deze stem haar ontnomen: haar kersverse echtgenoot Alisdair Stewart (Sam Neill) beslist dat de piano te zwaar is om mee te verhuizen en laat het instrument eenzaam achter op het strand. Uiteindelijk verkoopt hij zowel de piano als haar talenten aan hun buurman, George (Harvey Keitel). Om haar piano terug te verdienen moet ze George lessen geven, maar er ontwikkelt zich al snel een vurige passie tussen de twee.   

De Gouden Palm was slechts het startschot voor deze all-time classic van Jane Campion. 'The Piano' reeg in 1993 de goeie recensies aaneen en vulde de bioscopen. Het grote publiek omarmde ineens de minimalistische muziek van de Britse componist Michael Nyman. De Nieuw-Zeelandse Jane Campion won een Oscar met haar scenario, Holly Hunter met haar hoofdrol en de amper elfjarige Anna Paquin met haar bijrol.

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.