Brady is een rijzende ster in de rodeowereld en een getalenteerde paardentrainer. Een val waarbij een paard zijn schedel verplettert, maakt echter een einde aan zijn veelbelovende carrière. Gedesillusioneerd en wanhopig keert de jonge cowboy terug naar huis. In een poging weer controle te krijgen over zijn lot, gaat Brady op zoek naar een nieuwe identiteit.

In realistische stijl, met adembenemende beelden en poëtische accenten groeit dit verhaal uit tot een intiem portret van een rusteloze, onzekere paardentemmer die zichzelf opnieuw moet uitvinden. In de omgang met zijn ernstig verlamde vriend Lane, zijn eigenwijze zusje en ook met paarden toont hij zijn gevoelige kant, die contrasteert met de vergane glorie van het macho cowboymilieu.

De Chinese cineaste Chloé Zhao werkte uitsluitend met niet-professionele acteurs die zichzelf spelen, waaronder de jonge cowboy Brady Jandreau. Meer nog dan een absorberend drama over een jongeman die worstelt om een nieuw levenspad uit te stippelen, is 'The Rider' een sterke en prachtig geobserveerde docufictie over het rodeomilieu in South Dakota, doorspekt met majestueuze vergezichten die recht uit een Amerikaanse western geplukt lijken. 

Deze film speelt momenteel niet.