'The Shining’, tegenwoordig beschouwd als één van de beste horrorfilms ooit gemaakt, werd geregisseerd en geproduceerd door Kubrick, die ook het scenario schreef samen met Diane Johnson. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. Jack Torrance (Jack Nicholson) neemt een baan aan als winterconciërge in het afgelegen Overlook Hotel in Colorado, in de hoop daar van zijn writer's block af te komen. Hij neemt er zijn intrek samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zijn zoon Danny (Danny Lloyd), die geplaagd wordt door paranormale visioenen. Maar het schrijven wil niet vorderen en Danny's visioenen worden verontrustender. Intussen ontdekt Jack de duistere geheimen van het hotel en verandert hij langzaam in een moordzuchtige maniak die zijn gezin doodsangsten laat uitstaan. 

In België is sinds de première in 1980 altijd de kortere versie van 119 minuten van ‘The Shining’ in de bioscoop vertoond. Naar aanleiding van het veertigjarige jubileum van de film zal nu voor de eerste keer de 'extended edition' van 144 minuten op het grote scherm verschijnen. Voor de 4K-remastering is bij Warner Bros. een nieuwe 4K-scan van het oorspronkelijke 35mm-cameranegatief gebruikt. Tijdens dit proces hebben filmmaker Steven Spielberg en de voormalige assistent van Stanley Kubrick, Leon Vitali, nauw samengewerkt met het team van Warner Bros. De gerestaureerde 4K-versie ging op 17 mei 2019 op het Filmfestival van Cannes in première. 


De extended edition van 'The Shining' wordt eenmalig vertoond als Halloween-special. Op 31 oktober vertonen we ook Koreaanse zombiefilm 'Peninsula' en '100% Wolf', een Halloweenfilm voor onze jonge filmfans. 

When you sit down to 'The Shining', you sit down with normal expectations of being diverted, perhaps even being gripped, but not being undermined. But the film undermines you in powerful, inchoate ways.
Boston Globe