De MUBI-tips van Patrick Duynslaegher

15 april 2020
Dankzij MUBI kijken Sphinx-fans vanaf nu 3 maanden gratis film in hun kot. Op MUBI vind je 30 zorgvuldig geselecteerde films: elke dag gaat er eentje af en komt er een vers gekozen exemplaar bij. Weet je niet waar te beginnen? Geen probleem, elke week tipt een bekende filmfan hun favorieten op het platform. Deze week is Patrick Duynslaegher aan de beurt!
patrick duynslaegher mubi tips

1. The Servant (1963, Joseph Losey)
De eerste samenwerking tussen Losey en scenarist Harold Pinter is een genadeloze studie van morele aftakeling bijna volledig gesitueerd in een verstikkend deftig herenhuis in Chelsea. Een zwakke aristocraat (James Fox) huurt een dienaar (intrigerend decadente Dirk Bogarde) in die geleidelijk zijn leven domineert en controleert. Losey filmt de meester-slaaf rituelen met koele afstandelijkheid. Hij manipuleert de personages als objecten, gevangenen van hun barokke omgeving, hun bestaan gefilmd als een broze, bedrieglijke weerkaatsing (vandaar de vele spiegels), de huis clos ruimte waarin de camera complexe bewegingen uitvoert als een verlengstuk van de klemgereden personages.

2. Santa Fe Trail (1940, Michael Curtiz)
De meeste regisseurs uit de periode van de grote Hollywoodstudio’s maakten veel films, maar wellicht maakte niemand er zoveel als Michael Curtiz. De uitgeweken Hongaar regisseerde al films in zijn geboorteland maar pas in Hollywood was hij niet meer te houden. Hij werd niet voor niets het werkpaard van Warner Bros. genoemd, de studio waar hij vele jaren voor werkte. Om u een idee te geven: tussen 1930 en 1939, zijn meest  productieve jaren, nam hij 44 films op. Hij beoefende de meest diverse genres en werkte vaak samen met Errol Flynn, zoals in deze western uit 1940 waarin ook de latere president Ronald Reagan meespeelt.

Als u zin hebt in een film uit de oude doos, geniet dan van dit staaltje van Hollywood-professionalisme uit de hoogdagen van het studiosysteem.

3. Le souffle au coeur (1971, Louis Malle)
Een film uit 1972, toen we nog in de naweeën zaten van mei 68,  politiek correct nog moest uitgevonden worden en alles mocht en alles kon. Een periode waarin vele seksuele taboes sneuvelden. Een ervan was incest. 'Le souffle au coeur' speelt in 1954 en volgt de lotgevallen van de 15-jarige Laurent die in opstand komt tegen de verstikkende mentaliteit van zijn sterk religieus burgerlijk milieu. Nadat hij ontdekt dat ze een minnaar heeft, wordt hij de vertrouweling van zijn moeder (Lea Massari). En tijdens de feestroes van een Quatorze Juillet komt het tot wat nu grensoverschrijdende intimiteit wordt genoemd. Malle steekt helemaal geen moraliserend vingertje op maar stelt dat het beter is met je moeder naar bed te gaan dan je hele leven onder een Oedipus-fixatie gebukt te gaan.


Maar hier een account op MUBI* en kijk 3 maanden gratis!

 

*MUBI vraagt je betalingsgegevens, maar rekent de eerste drie maanden niets aan. Na drie maanden kan je ervoor kiezen om je abonnement op te zeggen (zonder kosten), of om het verder te zetten aan de helft van de reguliere prijs.