Pray for Ruth Bader Ginsburg

12 november 2018
Vanaf wo. 21/11 draait de documentaire 'RBG', over de progressieve Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg, in onze zalen. Goed nieuws: ieder kijkje in de Amerikaanse politieke keuken is meegenomen, zeker als het onderwerp in kwestie zo eigenzinnig is als RBG. Echter bereikte ons dit weekend ook slecht nieuws omtrent Ginsburg: na een val is ze met drie gebroken ribben opgenomen in het ziekenhuis.
RBG2

Het Amerikaanse hooggerechtshof is het hoogste rechtsorgaan van het land. Als gevolg hebben opperrechters het laatste woord over zaken als abortus, wapenbezit en de regels rondom verkiezingen. In 1993 werd Ginsburg door president Clinton voor de functie voorgedragen. In de loop der jaren is ze voornamelijk bij het progressieve deel van het Amerikaanse volk uitgegroeid tot een populair-cultureel fenomeen. Haar bijnaam 'Notorious RBG' is te vinden op T-shirts, mokken, enzovoort.

RBG's opname in het ziekenhuis kan grote consequenties voor de Verenigde Staten hebben, zo meldt De Morgen: mocht ze sterven, dan kan Trump haar vervangen door een conservatieve opvolger. Ze is tough, zo bewijst de documentaire 'RBG', maar zal ze ook deze slag te boven komen? Let's pray!

Meer info