Het bleek het begin van een vruchtbare samenwerking, want zowel de getalenteerde kwajongen als de verpauperde buurt in Calabrië passeren opnieuw de revue in zijn nieuwe langspeler. 

Pio voelt zich te oud om zich te vervelen met de jongste generatie, maar is te jong om met de grote jongens op stap te gaan. Zijn rol in de gemeenschap beperkt zich voorlopig tot het regelen van de illegale stroomaftap en waarschuwen voor de politie terwijl de mannen zich met duistere zaakjes bezighouden. Als zijn vader en oudste broer worden gearresteerd, voelt de 14-jarige Pio zich de man in huis. Hij wil graag tonen dat hij al voor vol kan worden aanzien en gaat op eigen houtje het dievenpad op ...

Met een bedachtzaam oog voor authenticiteit en oprechtheid werpt de Italiaanse cineast ons middenin deze uitgesloten groep. De perikelen van mensen in de marge kennen we intussen wel, maar ‘A Ciambra’ weet door zijn gestage opbouw en buitengewone empathie het klassieke coming of age-verhaal mooi te ontgroeien. Het resultaat is een eigenzinnige en rijkgeschakeerde schets van de zigeunergemeenschap in Zuid-Italië.

Vanaf 21/02 in onze cinema
Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.