Wanneer je denkt aan de avant-garde kunstscene in New York in de jaren 60 komen vooral namen als Andy Warhol bovendrijven. Maar Chuck Smiths documentaire biedt een interessante hercontextualisering van de geschiedenis, met een focus op Barbara Rubin, die extreem kort maar erg krachtig haar stempel drukte op de experimentele film.

Op 18-jarige leeftijd waaide ze het atelier van Jonas Mekas binnen en enkele jaren later blies ze de hele kunstwereld van haar sokken met haar 29-minuten durende film ‘Christmas on Earth’ (originele titel: ‘Cocks and Cunts, Christmas on Earth’). Op korte tijd stond Rubin centraal in een door mannen gedomineerde wereld. En zij was het, overigens, die Warhol voorstelde aan The Velvet Underground.

--
Na de film organiseren we samen met Girls go BOOM een panelgesprek over (jonge) vrouwen in de filmindustrie.

De panelleden:
Ann-Sophie Dewaele komt uit de mainstream filmsector, maar is momenteel bezig met haar eerste DIY kortfilm ‘Not From Violence - an Ode to Periods’. DIY kende ze trouwens al, want ze is ook manusje-van-alles bij feministisch DIY-collectief: Girls go BOOM.
Sam De Clerq is filmstudent in Brussel, maakt af en toe een videoclip, en speelt bij Brorlab.

Hannah Beeckmans studeert Engels en theater- en filmwetenschappen, doet spoken word en is in het algemeen gewoon een boze feminist.
Anne Rensma studeerde Gender Studies, denkt graag na over en geniet van beeldende kunst, poëzie en film, en schrijft zo nu en dan zelf één en ander.

Deze film speelt momenteel niet.