VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld wilde grondig huishouden in Afrika en het kolonialisme aan banden leggen, een beleid dat niet populair zal geweest zijn bij vele West-Europese regeringen. Wanneer in de nacht van 17 september 1961 zijn vliegtuigje neerstort boven Noord-Rhodesië (nu Zambia) en hij om het leven komt, tekenen de samenzweringstheorieën dan ook onmiddellijk present. Bovendien was hij op dat moment op vredesmissie om Congo en Katanga te verzoenen, dus je kan vast al raden dat ons Belgenlandje er ook voor iets tussen zit.  

Het is alvast een Belg die Brügger naar voor schuift als potentiële moordenaar van Hammarskjöld,  een claim die zijn weduwe overigens onlangs hevig weerlegde in De Morgen. Maar dan begint het pas. Huurlingen, schimmige organisaties, betrokkenheid van Europese en Amerikaanse veiligheidsdiensten, een schoppenaas: ‘Cold Case Hammarskjöld’ slokt je op en laat je niet meer gaan voor je helemaal niets meer zeker weet. Leuvens documentairefilmfestival Docville had zijn openingsfilm niet beter kunnen kiezen. 

Is alles wat in ‘Cold Case Hammarskjöld’ verteld wordt waar? Who knows. Maar voor twee uurtjes sensationele, provocatieve en zeer entertainende cinema zit je in elk geval in de juiste zetel.

Deze film speelt momenteel niet.