Dertien zijn is nog nooit gemakkelijk geweest, maar opgroeien in het sociale mediatijdperk is iets waar de meesten van ons toch aan ontsnapt zijn. Kayla (Elsie Fisher) zit er echter middenin. In haar vlogs, die door niemand bekeken worden, geeft ze vastberaden advies: “Just be yourself!”. Maar wat als gewoon jezelf zijn niet gewoon vanzelf gaat?

Het ongemakkelijke tienerlijf, de opeens supergênante ouders en het outsider-gevoel, allemaal gekende pubersymptomen. Tegelijkertijd ook nog eens vloggen, je Instagramfeed onderhouden en hilarische Snaps versturen is een relatief nieuwe sociale verplichting. ‘Eighth Grade’ beschrijft een universele ervaring over opgroeien in de uiterst herkenbare minitragedies die Kayla ondergaat, maar vertelt ook het heel erg specifieke verhaal van de zogenaamde Generatie Z, geboren met de smartphone in de hand.

Regisseur Bo Burnham debuteert met deze ‘Eighth Grade’, maar is lang geen onbekende. Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 28 heeft hij er al een carrière als YouTuber op zitten en is hij een getalenteerde stand-up comedian. Met zijn eerste film wilde hij vooral sociale angst in beeld brengen, eerder toevallig in de vorm van een dertienjarig meisje.

Aanstormend talent Elsie Fisher is ook geen nieuwkomer in het vak. Haar bekendste werk - voor ‘Eighth Grade’ - is de stem van Agnes in de populaire ‘Despicable Me’-franchise (“It’s so fluffy!”). Ze had haar acteercarrière bijna opgegeven, maar gelukkig stootte Burnham op een YouTube-filmpje waarin ze brownies becommentarieerde. And the rest – zoals ze zeggen – is history.    

Publieksprijs op Cannes en Beste Actrice op de Golden Globes: Kayla verovert gegarandeerd je hart. Take care, like en subscribe. Gucci!

Deze film speelt momenteel niet.
Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.