Nee, dit is geen nieuw Star Wars-verhaal. Wel is ‘Free Solo’ een visueel verbluffende documentaire over Alex Honnold, de man die als eerste El Capitan beklom zonder veiligheidsuitrusting, een kunst/gezondheidsrisico genaamd “free soloing”. Met andere woorden, wat Tom Waes maar heel moeizaam lukte in het derde seizoen van ‘Tomtesterom’ doet Honnold in minder dan 4 uur en zonder touwen.

El Capitan, de bekende bergwand in Yosemite National Park, vormt voor vele klimmers het summum van hun bucketlist. De rotsformatie is immers een bijna 1000 meter hoge verticale muur van gladde steen. Maar deze uitdaging aangaan is zeker niet zonder risico: er vielen al meer dan dertig doden bij het beklimmen van El Cap, waarvan vijf in de laatste vijf jaar.

Co-regisseurs Jimmy Chin en Chai Vasarhelyi volgen Honnold en zijn voorbereidingen om het onmogelijke te doen gedurende twee jaar. Chin, zelf ook een fervente klimmer, houdt zich vooral bezig met het stunt-gehalte van de film. Het risico is er immers niet enkel voor Honnold, maar ook voor de cameracrew die met hem mee klimt (weliswaar mét veiligheidsuitrusting). Vasarhelyi raakte dan weer gefascineerd door de menselijke kant van het verhaal: Honnolds relatie met zijn vriendin Sanni McCandless. Bovendien staan beide regisseurs voor een moeilijke ethische kwestie: wat als het ergste gebeurt en Honnold valt?

Wij hapten al naar adem bij het zien van de trailer. Hoelang kan jij je zenuwen onder controle houden?


De avant-première op maandag 4 februari is reeds uitverkocht. 

Deze film speelt momenteel niet.