'Girl' is het pakkende en ongelooflijk trefzeker vertelde verhaal van de 15-jarige Lara (schitterend vertolkt door Victor Polster), een meisje dat een carrière als ballerina beoogt. Daarmee legt ze de lat sowieso erg hoog voor zichzelf, maar wat de zaak nog complexer maakt, is dat Lara geboren is als jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam.

Lukas Dhont benadert haar transitie niet als een maatschappelijke issue: de gewoonlijke pest- en ruziescènes blijven uit. Lara groeit op in een warm nest, met een uiterst begripvolle vader (Arieh Wolthalter), en ook haar klasgenootjes respecteren (meestal) wie ze is. Maar Lara voert wel een hevige strijd met zichzelf, en dan vooral met haar lichaam, dat naar haar zin veel te traag verandert. Het levert een prachtige, visueel ingestelde film op die je zelf bijna aan den lijve doet ervaren wat Lara meemaakt. Dhont regisseert met zo’n sprekend gemak dat het nauwelijks te geloven valt dat dit nog maar zijn eerste langspeelfilm is.

De 16-jarige Victor Polster, die de hoofdrol speelt in 'Girl', werd op het filmfestival van Cannes terecht bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Later mocht Lukas Dhont de Queer Palm en de Un Certain Regard Fipresci Prijs van de internationale persjury in ontvangst nemen. Uiteindelijk kwam daar ook nog de prestigieuze Caméra d'Or bij. 

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.