Zonder imkerpak beklimt Hatidze steile bergflanken om de bijenkolonies met adequate aanpak op te speuren en er honing te cultiveren. Haar gouden regel past ze met liefde toe: ze neemt slechts de helft van de honing en laat steeds de andere helft voor de bijen. Op die manier heeft ze net voldoende afzet op het marktje op zo’n vier uur loopafstand om in hun levensonderhoud te voorzien.

Op een dag arriveert een rumoerige familie met een oude woonwagen, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidzes getrouwe leven. De zeer arme Turkse familie settlet zich naast hun huis en ziet onmiddellijk ook de opportuniteit om van de honingwinst te leven. Helaas is dat geen goede zaak voor de bijen. ‘Honeyland’ toont het broze evenwicht tussen mens en natuur in een visueel verbluffende, poëtische documentaire met als resultaat: een honingzoete indruk van bedreigde tradities.

 


Op de première van 'Honeyland' op wo. 19 augustus volgt een nagesprek met Tim Joye van Beesphere

Beesphere is een project van Reaktor21vzw dat culturele ecosystemen ontwikkelt met kunstenaars waarin de bij centraal staat.

In Gentbrugge staat sinds 2019 de Beepod, een met bijvriendelijke planten begroeide constructie voor bijen in het midden van een woonwijk. Het project creëert bijzondere relaties en spontane verbindingen met buurtbewoners, vrijwilligers, wetenschappers, aannemers en imkers. Zo ontstaat een ‘zwerm’ mensen die op sociale en culturele wijze meewerken aan een nieuw creatief ‘apicentrisch’ of bijcentrisch model van bijenhouden. Dat wil zeggen dat de bij belangrijker is dan haar honingopbrengst én dat bijvoorbeeld natuurlijk zwermen daarbij hoort. Beesphere ziet het zwermen van het bijenvolk als een metafoor voor de spontane menselijke verbindingen die in het project worden gecreëerd.

Tim Joye, de projectcoördinator van Beesphere toont beeld en geeft uitleg. Finaal legt hij de uitdagingen waarmee de bij en het project te maken krijgt in de Gentse stadscontext voor aan het publiek voor een gedachtenwisseling.

woensdag 19 augustus
Avant-première