In het langgerekte Chili vormen de pieken van de Andes de rotsige ruggengraat van het land en de metaforische toegangspoort tot het Chili dat Patricio Guzmán ooit kende. Na de staatsgreep, die de jarenlange dictatuur van legerleider Augusto Pinochet inluidde, zijn velen Chili ontvlucht – Guzmán inbegrepen. In deze documentaire reflecteert hij over de besneeuwde bergen die het land zowel beschermen als isoleren van de rest van de wereld.

Beelden van de bergachtige ruggengraat van het land worden gepresenteerd naast interviews met kunstenaars en activisten en een waardevol geborgen archief van protesten en verzet. 'La cordillera de los sueños' is een krachtige, emotionele en belangrijke film die de trilogie voltooit, want Guzmán heeft zich al lang bewezen als een van de belangrijkste non-fictie-filmmakers die overal ter wereld werken.

Guzmán keert in Santiago terug naar zijn geboortehuis, nu een ruïne. Hij herkent zijn land niet meer. Een land dat vertwijfeld naar zichzelf op zoek is, stil starend naar de littekens. Het land, het volk lijdt, is de wrede dictatuur nog lang niet vergeten. Ze is verdrongen. Net niet uit de geschiedenisboeken geschrapt.
FILMMAGIE
Deze film speelt momenteel niet.