Tijdens WO I worden vier Franse krijgsgevangenen met zeer uiteenlopende karakters van het ene Duitse kamp naar het andere gesleept. Ondertussen vijlen ze aan een indrukwekkend curriculum van ontsnappingspogingen. 

We ontmoeten de arbeider Maréchal (Jean Gabin), de aristocraat De Boeldieu (Pierre Fresnay), de rijke joodse bourgeois Rosenthal (Marcel Dalio) en de music-hall-komiek Cartier (Julien Carette). De bevlogen acteurs treden als één organisch ensemble op, wat iedere minuut van de film tot een tijdloze delicatesse maakt.

Een klassieker met een onovertroffen cast dus, waarin Renoir laat zien dat mensen ondanks hun verschillende achtergrond toch solidair met elkaar kunnen zijn. Bovendien is 'La grande illusion' een razend knappe analyse van de sociale realiteit. Met een briljant scenario vol wijze subtiliteiten, rake observaties en sarcastische humor vertellen Renoir en co-auteur Charles Spaak een verhaal over "mensen zoals u en ik, verloren in een hartverscheurend avontuur dat we oorlog noemen."


  • Deze vertoning wordt ingeleid door Daniël Biltereyst i.s.m. LUCA School Arts Gent
Deze film speelt momenteel niet