Een filmploeg op locatie in Nice werkt aan ‘Je vous présente Pamela’, een melodrama dat voor zover we kunnen zien het niet geweldig zal doen aan de box-office. Regisseur Ferrand (vertolkt door regisseur François Truffaut zelf) zit met de handen in het haar, vooral omdat zijn cast heel wat kuren heeft.

Zo staat zijn hoofdrolspeler, de Amerikaanse Julie Baker (Jacqueline Bisset), aan de rand van een zenuwinzinking. Haar tegenspeler Alphonse (Jean-Pierre Leaud) gaat dan weer ten onder aan een allesoverheersende kalverliefde. Ook een oude geliefde van de regisseur (Valentina Cortese) vervoegt de cast. Voeg daar nog een hele crew van cameraoperatoren, stuntpersonen en producenten en het hek is helemaal van de dam.

In het rijtje films over films wordt Truffauts ‘La nuit américaine’ vaak genoemd naast Fellini’s ‘8½’ en Godards ‘Le mépris’. Of het de beste film in zijn genre is, mag je zelf beslissen, maar het is in elk geval de meest hartverwarmende.


Maar is de film ook waarheidsgetrouw? Regisseur Eva Cools zal het ons ongetwijfeld kunnen vertellen: haar langspeeldebuut ‘Cleo’ speelt nog steeds in onze zalen.

Deze film speelt momenteel niet.