Amel, een lerares, heeft het over verloren illusies en ziet geen toekomst meer voor haar land. Daarom spoort ze hun zoon aan om in Europa verder te studeren. Samir, een dokter die clandestien abortussen uitvoert, wil dit niet. Hij probeert haar te overtuigen om te blijven geloven in een positieve toekomst voor hun land.

Intussen zwerft hun zoon Fahim doelloos rond in de straten van de hoofdstad. Samen met Feriel, een meisje dat bij haar vader woont en Reda, een jongen die droomt van mystiek. Ze doden hun tijd met drugs en alcohol en luisteren naar Taqwamuziek. Het is hun vorm van protest en verzet. De burgeroorlog is voor hen iets uit het verleden.

Met een oneindige tederheid en empathie voor haar personages en met een sterke sensuele cameravoering is deze debuutfilm van de jonge Sofia Djama een treffend onderzoek naar de wonden uit het verleden van Algerije. Tegelijk is haar film ook een pakkend eerbetoon aan allen die vechten tegen een extremistisch systeem of tegen religieus fundamentalisme.

As bleak as that sounds, The Blessed is also a warm, intimately hewn drama marked by graceful turns from leads Sami Bouajila (Omar Killed Me) and Nadia Kaci — the latter also starred in the Cannes entry Until the Birds Return, which tackled similar themes — and a promising cast of young actors who portray a budding generation caught between the thirst for freedom and the suspicion of anything Western (i.e. colonial).
The hollywood reporter
Met een fraai gevoel voor ritme en detail schildert de regisseuse een aangrijpend portret van een door stroompannes, stakingen en aanslagen geteisterde stad waar nabestaanden op de kerkhoven rondzwerven en waar jongeren in sneltempo radicaliseren.
Humo
Deze film speelt momenteel niet.