Geneviève (Catherine Deneuve) is best gelukkig met haar leven in het Franse havenstadje Cherbourg: samen met haar moeder houdt ze een parapluboetiek open en ze ziet haar vriendje Guy (Nino Castelnuovo) doodgraag. Wanneer Guy wordt opgeroepen om naar het front te trekken voor de Algerijnse Oorlog, beloven ze elkaar voor altijd samen te blijven. Genevièves moeder gooit echter roet in het eten, want om haar parapluboetiek te redden, wil ze haar dochter uithuwelijken aan een rijke Parijse juwelier. Bovendien blijkt Geneviève zwanger te zijn.

‘Les parapluies de Cherbourg’ is een bitterzoete reflectie over hoe ware liefde niet altijd alles overwint en het leven niet altijd loopt zoals je voor ogen had. En welk medium leent zich daar beter toe dan de musical? Je hoort het goed: dialogen worden volledig gezongen en de hele  film werd op muziek gezet door Michel Legrand. Franse nouvelle vague-regisseur Jacques Demy maakte met ‘Les parapluies de Cherbourg’ een straf en origineel experiment, maar het resultaat is onderhoudend en onpretentieus. Hoewel de film ondertussen 54 geworden is, blijft hij nog steeds ontroeren en charmeren.

En tot slot, voor wie zijn huiswerk wil maken: ‘Les parapluies de Cherbourg’ wordt gezien als deel van een trilogie. De film wordt voorafgegaan door ‘Lola’ en gevolgd door ‘Les demoiselles de Rochefort’, beiden in dezelfde kleurrijke stijl ontworpen door Bernard Evein en met muziek van Michel Legrand.

‘Les parapluies de Cherbourg’ werd gekozen door Kaat Beels, regisseur van onder meer de cultserie ‘Clan’ (2012), en twee van de meest succesvolle reeksen van het afgelopen jaar: ‘Beau Séjour’ en ‘Tabula Rasa’. Met haar partner Nathalie Basteyns maakte ze vorig jaar ook de langspeelfilm ‘Façades’.

Deze film speelt momenteel niet.