Jacek houdt van heavy metal en zijn hond. In zijn kleine wagen scheurt hij over landweggetjes, als hij de dansvloer betreedt met zijn vriendin Dagmara is deze binnen de kortste keren leeg, zijn spieren blijven groeien door het constructiewerk dat hij doet; Jacek houdt van zijn status als coole outkast in een grijze omgeving. Zijn werk daagt hem bovendien uit: samen met dorpsgenoten bouwt hij aan het grootste Jezus-beeld ooit. Totdat het mis gaat. Als hij met zijn gezicht naar beneden van een steiger valt en zwaar verminkt raakt, kan Jacek fluiten naar zijn status. Na een succesvolle gezichtstransplantatie beschouwt het Poolse volk hem als een held. Zijn vrome dorpsgenoten zijn echter minder solidair. Jezus, in de tussentijd, blijft maar groeien.

Regisseuse Małgorzata Szumowska is een van de meest getalenteerde en prominente filmmakers in Polen. Met de films ‘In The Name Of’ (2013) en ‘Cialo’ (2015) viel ze al meermaals in de prijzen. De jongste Berlinale leverde haar de Zilveren Beer op voor ‘Mug’. Deze film is overduidelijk een zwartkomische kritiek op de conservatieve politieke omwentelingen die de laatste jaren in Polen hebben plaatsgevonden.

De Poolse naam van deze film is ‘Twarz’, wat letterlijk ‘smoel’ betekent. Zo moet film zijn: een flinke klap in je ‘twarz’.

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.