Regisseur Higurashi heeft een visie: met zijn cast en crew trekt hij naar een verlaten waterzuiveringsinstallatie, die volgens de geruchten ooit gebruikt werd voor onbeschrijfelijke experimenten door het Japanse leger, om er – je had het misschien al geraden – een zombiefilm te draaien.

Higurashi blijkt echter geen pretje om mee te werken. Wanneer hij na een scheldtirade tegen een van zijn actrices de set verlaat, verkent de rest van de cast hun omgeving. Maar dan blijkt een van de figuranten een échte zombie te zijn! Een low-budget bloed-en-brein-festijn breekt uit, tot grote horror van de cast. Higurashi daarentegen ziet de kans van zijn carrière: geen fictiefilm, maar een waargebeurd verhaal.

‘One Cut of the Dead’ is echter meer dan een inventieve zombiefilm. Ongeveer drie keer meer. Want door handig gebruik van het film-in-een-film-trope wordt na veertig minuten een volledig nieuw licht geschenen op wat eerst een niet zo baanbrekende zombie slasher leek. Bovendien heeft deze Japanse box-office-sensatie voor elk wat wils. Voor liefhebbers van technische hoogstandjes: een openingsshot van maar liefst 37 minuten. Voor wie graag sterretjes telt: een 100% certified fresh-rating op Rotten Tomatoes. En voor al de rest: ZOMBIES!

Deze film speelt momenteel niet.