Internetfraudeur zijn lijkt helemaal niet zo moeilijk. Stap 1: graaf je een weg door de gigantische berg e-waste in Ghana en speur naar data. Oude computers liggen er immers bij de vleet. Stap 2: maak profielen aan op datingsites en overtuig naïeve westerse mannen dat je niet zonder hen kan. Stap 3: vraag geld - begin met €50 - voor een vliegticket en maak hen wijs dat je graag bij hen wil zijn.

Het zijn trouwens allesbehalve evil masterminds, die Ghanese fraudeurs. Het zijn gewoon jongeren die smachten naar een beter leven en een vrij toegankelijke manier gevonden hebben om bij te klussen. Soms is internetfraude de enige weg uit de armoede. En soms is het moeilijk om medelijden te hebben met de (wel zeer) goedgelovige slachtoffers van hun bedrog. Maar soms bedenk je je dat die blind vertrouwende mensen ook niet bepaald multimiljonairs zijn.

De Belgisch-Ghanese filmmaker Ben Asamoah keert terug naar zijn roots voor deze eerste langspeelfilm. Hij plaatst de relatief nieuwe wereld van de internetfraude naast de eeuwenoude Ghanese religieuze rituelen. Want als een bepaalde scam niet meteen blijkt aan slaan, schakelen de oplichters de hulp van voodoopriesters in.

‘Sakawa’ is een verbluffende en nuancerende documentaire die je stof tot nadenken geeft de volgende keer dat je online een vreemd vriendschapsverzoek ontvangt.

Deze film speelt momenteel niet.