Van heinde en verre kwamen jullie vorig jaar naar de restauratie van Tarkovsky's 'Stalker' (1979) kijken, dus kondigen we met veel plezier aan dat je ook deze zomer zal kunnen zweten van spanning in onze zalen: filmdistributeur Lumière brengt ook sci-fi klassieker 'Solaris' uit in een prachtige gerestaureerde versie. Met deze film won Tarkovsky in 1972 de Grand Prix op het Festival van Cannes.

Kris Kelvin spendeert zijn laatste uren op aarde in zijn ouderlijk huis, op een rustig en wondermooi strookje platteland. Als psycholoog heeft hij orders om zeer binnenkort naar Solaris te reizen, een ruimtestation waarvan de bemanning opeens in een onzinnig wartaaltje is beginnen communiceren. Zijn vader kijkt meewarig toe terwijl Kelvin zijn laatste banden met aarde verbreekt, en weet dat hij zijn zoon niet meer zal zien terugkeren. 

De film werd door de pers beschouwd als Tarkovsky's anti-modernistische antwoord op Kubrick's '2001: A Space Odyssey', dat vier jaar eerder was uitgekomen. Waar Kubrick zijn ruimteschip ontwierp als een futuristisch museum voor de nieuwste technologieën, wilde Tarkovsky het zijne ontwerpen als een gammele oude bus. En uiteraard biedt ‘Solaris’ ons ook alles wat van Tarkovsky een van de meest gevierde regisseurs van de 20e eeuw maakt: poëtische landschappen en meditatieve natuurshots badend in existentiële angsten.

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.