Waar bij film de nadruk vaak op cinematografie ligt, moeten we het bij ‘Sound of Metal’ dus over de steengoede geluidsband hebben. Daardoor kan de kijker zich goed inleven in de gevoelswereld van drummer Ruben, gespeeld door een sublieme Riz Ahmed, die zijn gehoor verliest. 

Ruben leeft voor muziek. Samen met zijn vriendin Lou heeft hij een redelijk succesvolle metalband en in hun camper rijden ze van optreden naar optreden. Ze zijn intussen vier jaar een stel, net zo lang als hij van de heroïne af is. Maar dan gebeurt het ondenkbare: van het ene moment op het andere hoort hij nog slechts verre flarden, en dan nagenoeg niets meer. Er blijft enkel nog een immense dofheid en een akelige pieptoon over.

Het verdict is bikkelhard. Zijn gehoor zal niet meer terugkomen. Alles wat voor Ruben van belang is, komt hiermee op de helling te staan: zijn passie, zijn job en zijn identiteit. Uit angst dat hij hervalt in overmatig heroïnegebruik, zorgt zijn vriendin Lou ervoor dat Ruben terechtkomt in een afgesloten gemeenschap voor dove mensen, waar hij leert omgaan met zijn verlies.

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.