Tegenover bijvoorbeeld 'Blue Velvet' (1986) en 'Mulholland Drive' (2001) is 'The Straight Story' ongetwijfeld Lynch’s meest atypische en ‘rechtlijnige’ film; a straight story. Het verhaal gaat over Alvin Straight, een ouwe man die verneemt dat zijn nog oudere broer in slechte gezondheid verkeert en beslist om hem te bezoeken. Op een zitmaaier, omdat hij geen rijbewijs heeft! Het wordt een slome rit. Weliswaar de “scenic route”, want de uitgestrekte velden van Iowa en Wisconsin zijn bijzonder schilderachtig. Gelukkig!

Uiteraard kan je rekenen op enkele Lynchiaanse elementen – de occasionele surrealistische, donkere ondertoon. 'The Straight Story' blijft evenwel feel good. Een doel heiligt de middelen. Elke kilometer verder van huis, is een kilometer dichter bij Alvins bestemming. De vele ontmoetingen en ontluikende verhalen onderweg zijn deel van de journey. En als je traag door het leven gaat, sta je meer stil bij de dingen – hier letterlijk en figuurlijk.

Vertoning op 35mm! 
 


"Net als ik, vertrekt hoofdpersonage Alvin Straight op een oncomfortabele, trage reis door landelijk gebied. De film vertelt het verhaal van de mensen die Alvin tegenkwam, van de invloed die hij op die mensen heeft en zij op hem. Net als de expo Buitenmensen, waar ik rondtrok in vijf regio’s en mensen ontmoette. Het is een film voor liefhebbers van vergezichten en betekenisvolle stiltes." - Jelle Vermeersch 

Deze vertoning is afgelopen.