Kardinaal Bergoglio zakt in 2012 af naar het zomerpaleis van de paus net buiten Rome om zijn ontslag te geven. Jaren geleden werd hij respectabel tweede in de pauselijke race, maar ondertussen heeft hij zeven jaar onder Benedictus XVI gediend en is het tijd voor zijn welverdiend pensioen.

Maar paus Benedictus is niet van plan om het ontslag van Bergoglio zomaar te aanvaarden. Hij houdt de man enkele dagen in zijn zomerpaleis waar ze als polaire tegengestelden met elkaar in gesprek gaan over belangrijke religieuze aangelegenheden en ABBA, en trekt daarna met hem naar het Vaticaan en de Sixtijnse kapel (die voor de gelegenheid werd nagebouwd in Romes Cinecitta Studio’s). Wil paus Benedictus XVI zijn grootste criticus wat op de zenuwen werken of is hij hem aan het klaarstomen om de pauselijke mijter van hem over te nemen?

‘The Two Popes’ mag zich tot de top van de klas rekenen op vlak van scenario, regie én (uiteraard) acteerprestaties. Anthony McCarten (Darkest Hour, The Theory of Everything) levert een script vol onverwachte hilariteit en een pauselijke bromance die in goede handen is bij levende legendes Anthony Hopkins en Jonathan Pryce. Hopkins speelt de strikte Benedictus met pontificale pretlichtjes in de ogen, en Pryce levert het zware werk in de rol van de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio.

Deze film speelt momenteel niet.