Film in zicht | 'Les nuits de la pleine lune' (1984)

6 december 2018
In onze filmreeks ‘Film in zicht’ stelt een gast elke maand zijn/haar favoriete filmklassieker voor! Deze maand is het de beurt aan Anemone Valcke. Deze Gentse actrice speelde in onder meer in 'Aanrijding in Moscou' en 'Loslopend Wild'. Ze kiest voor 'Les nuits de la pleine lune' van Eric Rohmer.
les nuits dans la pleine lune

Louise leeft samen met Rémi in Marne-la-Vallée. Ze ziet hem graag, maar wil toch haar onafhankelijkheid bewaren en mist het nachtleven, dus huurt ze een pied-à-terre in Parijs. Op een avond, onder de volle maan, valt ze voor de charmes van een sensuele danser. Rond het uur van zonsopkomst beseft Louise echter dat ze veel liever met Rémi zou zijn, ondanks de evidente verschillen in hun karakters.

Rohmer's aanvankelijke voorliefde voor literatuur is manifest in zijn subtiele, elegante en vooral snuggere films: hij stelde gedachtes boven handelingen. Deze aanpak had minimale camerabewegingen en close-ups als gevolg. Wel zijn de personages in zijn films vaak babbelziek en veelal bezig met de grote thema's van het leven: liefde, werk en moraliteit. 'Les nuits de la pleine lune' past perfect in dit hokje en schildert bovendien een mooi beeld van de ooit zo hippe jaren '80.

Meer weten?