Ook de muziek scoort in ‘Harry Gruyaert - Photographer’

5 december 2018
Regisseur Gerrit Messiaen maakte een boeiend portret van een uiterst interessante man: Magnumfotograaf Harry Gruyaert. Maar niet enkel zijn onderwerp maakt de documentaire uniek, ook de fotografie van Jimmy Kets en de soundtrack van Tuur Florizoone ontvangen enkel lof. Vanaf morgen kan je 'Harry Gruyaert: Photographer' bekijken in onze zalen.
harry gruyaert 2

Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar daar brengt regisseur Gerrit Messiaen verandering in: landgenoot Harry Gruyaert werd ondanks zijn grauwe, conservatieve Vlaamse jeugd immers een pionier in de Europese kleurenfotografie. 

Toch maakte Messiaen een film die “niet louter spreekt tot fotografen. Het is het relaas van een complexe, intrigerende mens, een verhaal over hoe echte passie boven alles komt. En misschien wel eentje dat je voorgoed op een totaal andere manier door de lens laat kijken", aldus Cinevox.

Maar niet enkel de man voor de camera heeft en feilloos oog, ook cinematograaf Jimmy Kets wordt alom geprezen, onder meer in De Morgen: "[Het camerawerk van Kets] maakt het allemaal méér dan een eervol beeld van een Grote Meneer, maar ook een cinematografisch interessante film.” 

Voor een documentaire waarin beeld centraal staat, is ook een bijzondere rol weggelegd voor geluid: "De prachtige muziek is van Tuur Florizoone, die ook de soundtrack verzorgde voor ‘Aanrijding in Moscou’. Het is een hele prestatie als een docu over fotografie zelfs met de ogen dicht de moeite is.” Lovende woorden van De Standaard

Voor elk wat wils dus in ‘Harry Gruyaert: Photographer’. Deze niet te missen documentaire is vanaf morgen te zien in onze zalen en ma. 17/12 zal Jimmy Kets een inleiding geven!

Meer weten?