John R. Cash (Joaquin Phoenix) is een hardwerkende family man uit Arkansas. Toch droomt hij van een carrière in de muziekindustrie. Wanneer hij met zijn twee “bandleden” auditie doet voor de legendarische Sam Phillips bij Sun Records lijken ze een flauw afkooksel van de country-muziek die toen populair was.  Maar wanneer de toekomstige Man in Black zijn eigen ‘Folsom Prison Blues’ speelt, is zijn talent onmiskenbaar. Het duurt niet lang tot de verlegen singer-songwriter met zijn outlaw-imago, diepe bariton en doorleefde songs de harten van zijn publiek verovert, alsook dat van countryster June Carter (Reese Witherspoon). Maar alcoholgebruik en drugsverslaving houdt haar op afstand. 


Samen met Museum Dr. Guislain en UGent brengen we zeven klassiekers terug naar het grote scherm die onze relatie met alcohol en andere roesmiddelen belichten. 'Walk the Line' wordt ingeleid door Dr. Edith Van Dyck.

Mangold was wisely generous with the amount of musical performance he included in the film, and the later scenes -- showing Cash and Carter as partners -- are so well shot and edited, they defy you to sit still.
New York Daily News